Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Brioszki z konfiturą"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 68
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 123
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 363
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 68
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 123
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 363
Składniki
Do ciasta podstawowego dodaj 100 g masła, przygotuj je według przepisu ze strony 38. Odstaw do wyrośnięcia na mniej więcej 40 minut.
Formę posmaruj odrobiną masła. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć na stolnicy oprószonej mąką. Oderwij 1/3 ciasta. Uformuj z niego 12 kuleczek (położysz je na wierzchu brioszek) i ułóż je na stolnicy oprószonej mąką. Z reszty ciasta zrób 12 większych kulek, połowę włóż do wgłębień w formie. Pozostałe duże i mniejsze kulki ułóż na stolnicy i przykryj lnianą lub bawełnianą ściereczką. Pozostaw na 20 minut, aby ponownie wyrosły.
Piekarnik rozgrzej do 175°C. W kulkach, które włożyłaś do formy na brioszki, końcem drewnianej łyżki zrób dołeczki. Nałóż do nich po łyżeczce konfitury. Przykryj mniejszymi kulkami.
Wierzch ciastek posmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Wstaw brioszki do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Studź w formie ok. 10 minut. Potem je wyjmij i odstaw, aż całkowicie wystygną. W ten sam sposób przygotuj pozostałe brioszki. Przed podaniem ciastka oprósz cukrem pudrem.Źródło: Twój Styl