Do góry

Desery Przepis na:

Brownie jaglane z kokosem

Brownie jaglane z kokosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 187 Ocena: 997

Dodano:

Odsłon: 3101

Smaczny i sycący zamiennik klasycznego Brownie. Bazą jest kasza jaglana i mnóstwo wiórków kokosowych.

Składniki

  • 300 g kaszy jaglanej
  • 20 g oleju (u mnie kokosowy)
  • 4 łyżki kakao ciemnego
  • szklanka słodzika/cukru lub więcej wedle uznania
  • 400 ml mleka
  • 10 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • polewa: -3 łyżki kakao ciemnego
  • 30 g oleju kokosowego
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki słodzika/cukru
  • +wiórki kokosowe do posypania i potłuczone orzechy
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną gotujemy. Do ugotowanej dodajemy olej i słodzik/cukier, dokładnie mieszamy łyżką.

  2. Do mleka dodajemy kakao, mieszamy do połączenia składników.

  3. Kaszę przekładamy do melaksera, dolewamy mleko z kakao i miksujemy do dokładnego połączenia. Następnie dodajemy resztę składników i wszystko miksujemy.

  4. Masę przekładamy do blaszki (u mnie sylikonowa kwadratowa 25x25 cm) i pieczemy 40 min 180 stopni.

  5. Olej rozpuszczamy dodajemy kakao, wodę, słodzik i mieszamy dokładnie do połączenia składników i gładkości polewy. Studzimy i polewamy nasze brownie. Posypujemy wiórkami kokosowymi i orzechami, wstawiamy do lodówki (ciasto musi być ostudzone!).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń