Do góry

Desery Przepis na:

Bułeczki bombole

Bułeczki bombole

Autor: Tradycyjna_Kuchnia

Przepisów i artykułów: 1981 Ocena: 9927

Dodano: 14.05.2018

Odsłon: 19075

Popisowy przepis mojej Babci na smaczne bułeczki na śniadanie.

Składniki

  • Mleko 1litr
  • Drożdże 7 dag
  • Mąka 1 kg
  • Jajka 4 szt.
  • Masło 1 kostka
  • Cukier 3 łyżki
  • Miód prawdziwy
  • Masło do polania
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Mleko lekko podgrzać, drożdże utrzeć z cukrem i trzema łyżkami mąki, dodać do mleka, wymieszać i odstawić do podrośnięcia. Następnie wbić trzy jajka, wsypać resztę mąki, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wyrobić ręką. Blaszkę posmarować tłuszczem, kłaść porcje bułeczek i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Podrośnięte bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Złociste bułeczki włożyć do rondelka, przykryć, a gdy zrobią się miękkie polać obficie masłem wymieszanym z miodem. Podawać z biała kawą lub kakao.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń