Dodatki Przepis na:
Bułeczki z oliwkami


Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 35
Dodano: 22.06.2018
Odsłon: 74
Składniki
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki letniej wody
- 25 gram świeżych drożdży
- łyżka masła
- 5 łyżek tartego, żółtego sera
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- Dodatkowo:
- ok 300 gram oliwek (mały słoik)
1-2 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie.
Masło rozpuszczamy w rondelku i pozostawiamy do ostygnięcia.
Do pozostałych składników na ciasto dodajemy rozpuszczone drożdże i masło.
Dokładnie wyrabiamy.
Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut).
W tym czasie możemy przygotować oliwki.
Oliwki odsączamy i kroimy na grube plasterki.
-
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, formujemy wałeczek.
Wałeczek dzielimy na 8 jednakowych porcji (u mnie każda z porcji ważyła ok 62 gramy).
Następnie bierzemy kolejno każdy kawałek ciasta i spłaszczamy na ręce tworząc placek.
Na każdy placek układamy część pokrojonych oliwek i dokładnie sklejamy brzegi.
Formujemy okrągłą bułeczkę i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Tak przygotowane bułeczki pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut. -
Kiedy bułeczki rosną, nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni z termoobiegiem.
Jeśli pieczemy bez termoobiegu temperaturę zwiększamy o 20 stopni do 180.
Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy 20 minut.
Smacznego:-)
Komentarze do przepisu (1)

Maudie 22 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Z oliwkami...muszą być pyszne :)0 Kto głosował? | Odpowiedz