Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki słonecznikowe

Bułki słonecznikowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 334 Ocena: 3355

Dodano:

Odsłon: 483

Pszenno-razowe bułeczki z ziarnami słonecznika idealne na śniadanie w domu lub do pracy ;)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka razowa 150 g
  • mąka pszenna typ 450 350 g
  • woda ciepła 235 ml
  • drożdże świeże 25 g
  • jajo 1 szt
  • sól morska 1 1/2 łyżeczki
  • cukier 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek 4 łyżki
  • słonecznik łuskany 1/2 szklanki
  • Na wierzch :
  • jaja 1 szt
  • mleko 1-2 łyżki
  • słonecznik łuskany 1-2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże skruszyć, zasypać cukrem i pozostawić do rozpuszczenia. Następnie dodać 3 łyżki mąki pszennej i tyle ciepłej wody by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odczekać kwadrans. W tym czasie na patelni uprażyć słonecznik, ostudzić. W tym czasie na patelni uprażyć słonecznik, ostudzić. Na końcu dodać uprażony słonecznik i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 75 min.

  2. Wyrośnięte ciasto podzielić na równe części (u mnie 10 szt). Uformować bułeczki, mocno spłaszczyć i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić na ok. 20 min. Napuszone bułeczki smarujemy jajem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy słonecznikiem.Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok. 15-20 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń