Do góry

Dania główne Przepis na:

Burrito z wołowiną

Burrito z wołowiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2153

Dodano:

Odsłon: 4265

domowe burrito - syte danie

Składniki

  • oliwa z oliwek, 1 łyżka
  • wołowina mielona, 500 g
  • czosnek (zmiażdżony), 1ząbek
  • kminek sproszkowany, 1 łyżeczka
  • chili sproszkowane, 1/4 łyżeczki
  • pomidory z puszki, rozdrobnione, 400 g
  • woda, 1/2 szklanki
  • kolendra świeża posiekana, 1 łyżka
  • kukurydza, według uznania
  • Papryczki jalapeno, według uznania
  • sos guacamole, 1 słoiczek
  • odsączona, opłukana czerwona fasola z puszki, 300 g
  • tortille pszenne, 4 - 6
  • cebula średnia, posiekana, 1 sztuka
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozgrzać oliwę na patelni, smażyć wołowinę, cały czas mieszając, aż się przyrumieni. Dodać cebulę, czosnek, przyprawy. Smażyć, aż cebula się zeszkli, często mieszać. Dodać rozdrobnione pomidory i fasolę, wlać wodę. Dusić na małym ogniu bez przykrycia około 15-20 minut, aż całość zgęstnieje.

  2. Rozgrzać piekarnik do 180 C (termoobieg). Napełnić tortille wcześniej przygotowanym farszem, dodać kukurydzę i papryczki jalapenos według uznania. Tortille zwinąć, dla pewności można pomóc sobie wykałaczką.

  3. Tortille ułożyć na natłuszczonej blasze do pieczenia. Piec około 10 minut. Podawać z sosem guacamole. Udekorować świeża kolendrą - ja nie miałem :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń