Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cebulowa tarta z boczkiem i gruszką"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 27
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 345
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 27
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 345
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło pokrojone na małe kawałki. Wlej 1–2 łyżki zimnej wody. Dosyp sól (do smaku). szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
W tym czasie cebule obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Boczek pokrój w kosteczkę. Dodaj do cebuli i chwilę podsmaż, przypraw. Zdejmij z og nia i odstaw do przestudzenia.
Żółty ser grubo zetrzyj. Wymieszaj z mlekiem, śmietaną i jajkami. Masę przypraw do smaku solą, pieprzem, gałką oraz suszonym tymiankiem i szczyptą szałwii. Gruszki obierz, oczyść, potnij w ko stkę i wymieszaj z masą cebulową.
Schłodzone ciasto rozwałkuj. Formę do tarty wyłóż pergaminem. Wylep plackiem. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Na spodzie rozłóż cebulę z boczkiem i gruszkami. Zalej masą śmietanowo-jajeczną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. 45 minut.Źródło: Naj