Do góry

Dania główne Przepis na:

chleb orkiszowy pełnoziarnisty

chleb orkiszowy pełnoziarnisty

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 7

Dodano:

Odsłon: 10337

Często korzystam z razowej mąki orkiszowej , drobno zmielonej. Tym razem postanowiłem samemu zemleć całe ziarna orkiszu , aby uzyskać mąkę orkiszową z pełnego ziarna , lecz grubo zmieloną , nadającą ciekawą fakturę skórki i miękiszu pełnoziarnistego chleba orkiszowego. Z drugiej strony nie chciałem aby to był ciężki chleb orkiszowy , lecz nieco bardziej subtelny. Jak to wyszło - zobaczcie sami - jedno jest pewne : orkisz w pełni zasługuje na zainteresowanie jakim coraz bardziej się cieszy , a walory , no cóż : ten smak , ten wygląd i samo zdrowie , koniecznie trzeba tego spróbować

Składniki

  • 150g mąka orkiszowa pełnoziarnista
  • 100g mąka żytnia typ 720
  • 100g zakwas żytni aktywny o wydajności 200%
  • 200g mąka pszenna typ 750
  • 2g drożdże instant
  • 9g sól
  • 250g woda
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. 1 faza : zimny rozczyn nastawiony w piątek o godzinie 16.00

    150g woda temp 22oC
    2g drożdże instant
    150g mąka orkiszowa pełnoziarnista grubo zmielona

    Drożdże rozpuść w wodzie , dodaj mąkę starannie zamieszaj , przykryj ściereczką i tak przygotowany rozczyn wstaw do lodówki na 12 godzin i następnego dnia koniecznie wyjmij o 16.00 z lodówki do ocieplenia

  2. 2 faza : kwas nastawiony w sobotę rano o godzinie 9.00

    100g zakwas żytni aktywny
    100g woda o temp. 24oC
    100g mąka żytnia typ 720

    Wlej wodę do zakwasu , dokładnie wymieszaj , dodaj mąkę , ponownie wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu pod przykryciem na 8 godzin , czyli do godziny 17.00

  3. 3 faza : ciasto właściwe sobota godzina 17.00

    302g rozczyn - cała 1 faza (godzinę wcześniej wyjęty z lodówki)
    300g kwas - cała 2 faza
    200g mąka pszenna typ 750
    9g sól

    Do mieszania wszystkich składników ciasta właściwego ja użyłem automatu do pieczenia chleba , gdzie trwało to 20 minut , ale można oczywiście mieszać każdym innym właściwym sprzętem. Po mieszaniu pozostaw ciasto na 30 min do leżakowania.

  4. Po 30 minutach leżakowania wyjmij ciasto na oprószony mąką blat , składaj ciasto do środka (jak 4 rogi chusteczki do jednego środka) , obróć " do góry nogami" i uformuj kulistymi ruchami . Przełóż kulę ciasta do oprószonego mąką koszyka rozrostowego , lub innego naczynia nadającego kształt na około 1 godzinę.

  5. Wyrośnięte ciasto wypiekaj najpierw w temp 230oC z zaparowaniem piekarnika bezpośrednio po włożeniu do niego chleba , a po 5-7 minutach zmniejsz temperaturę do 180oC i dalej piecz jeszcze około 35 minut.

    Tuż po wyjęciu spryskaj Twój pełnoziarnisty chleb orkiszowy wodą i pozostaw do przestygnięcia

    smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nats9511 04 czerwca 2018 To chleb mieszany, a nie orkiszowy... Orkiszu zawiera zaledwie jedną trzecią objętości...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Piwowarska 28 grudnia 2015 Piękny chlebuś, wyszedł mi za pierwszym razem :) Robię podobne także z gotowych mieszanek. Kupuje je na stronie domowegochlebka :) Wpiszcie sobie w google domowychlebek ;) Serdecznie polecam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 17 października 2013 Bardzo często kupuję chleb orkiszowy, właśnie ze względu na jego zdrowotne walory. Chętnie wykorzystam ten przepis na własny chlebek orkiszowy )) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń