Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb z mąki krupczatki z ziarnami i otrębami

Chleb z mąki krupczatki z ziarnami i otrębami

Autor:

Przepisów i artykułów: 437 Ocena: 4476

Dodano:

Odsłon: 2078

Zdrowy, domowy chlebek z dodatkiem ziaren... to zawsze smakuje ;)

Składniki

  • mąka krupczatka 600 g
  • mąka pełnoziarnista 400 g
  • drożdże świeże 50 g
  • cukier 3 łyżki
  • sól morska 1 1/2 łyżeczki
  • woda letnia 500 ml
  • mleko 500 ml
  • otręby pszenne 8 łyżek
  • sezam 3 łyżki
  • siemię lniane 6 łyżek
  • słonecznik łuskany 6 łyżek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszać z cukrem. Dodać kilka łyżek ciepłego mleka i mąki pszennej, wymieszać i odczekać kilka minut. Potem dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu dodać wszystkie ziarna i wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć i na ok. 30 min. odstawić w ciepłe miejsce.

  2. Następnie ciasto przełożyć do dwóch prostokątnych form (u mnie jedna mniejsza), pozostawić do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika wierzch posmarować mlekiem.

  3. Piec w temp. 230 stopni przez ok. 50 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

helenapon 02 września 2018 Piekę chleby ale takiego jeszcze nie piekłam. Skorzystam z przepisu.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń