Do góry

Przekąski Przepis na:

Chlebek Czeski Wiejski

Chlebek Czeski Wiejski

Autor: kibi87

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 852

Dodano: 26.04.2011

Odsłon: 19916

Pyszny chlebek z cieniutką skórką, miąższem zwartym, lekko kleistym. Ponoć im bardziej zwarty i kleisty tym bardziej zdrowy:), może długo leżeć w chlebaczku i cały czas pyszny.

Składniki

  • zakwas żytni, 150 g
  • letnia woda, 300 g (szklanka i trochę)
  • mąka pszenna chlebowa, 30 dkg
  • mąka żytnia razowa, 10 dkg
  • mąka żytnia jasna, 10 dkg
  • sól, 1,5 łyżeczki
  • drożdże instant, 1 łyżeczka
  • otręby do wysypania formy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wyrobić przez jakieś 5 min. Powinno być luźne i lepkie. Misę nakryć folią, odstawić na 10 minut by ciasto odpoczęło i znów wyrobić (przez 5 minut) by było elastyczne( u m nie dalej było dosyć luźne, ale takie zostawiłam. Zostawić na 2 - 2,5 h do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu.

  2. W oryginalnym przepisie było napisane żeby uformować bochenek, ale moje ciasto było luźne, więc od razu wyłożyłam do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami. Przykryłam i odstawiłam na 15 min. Piec w 240 stopniach około 30-35 min.

  3. przepis pochodzi z mojewypieki.blox.pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Alicja_XXY 03 maja 2011 widze pytania o zakwas...ja probowalam robic sama..ale to nie za bardzo mi wychodzilo...teraz ide do piekarni i po prostu prosze by mi sprzedano troche zakwasu;-)
Na Youtube mozna tez znalezc jak sie robi zakwas..moze wam sie uda...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 27 kwietnia 2011 Już czuję ten zapach. :) Pewnie nie zdążyłby nawet porządnie ostygnąć. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń