Do góry

Przekąski Przepis na:

Chlebek naan

Przepis dnia 2011-01-14
Chlebek naan

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 131

Dodano:

Odsłon: 29958

Czym jest naan? Naan to rodzaj podpłomyka, chlebek o bardzo prostym przepisie, bardzo cienki o okrągłym kształcie. Można do niego dodać ziarna sezamu, czarnuszki, kminku lub zostawić bez posypki. Podawać na śniadanie - w wersji słodkiej, do obiadu, jako przegryzkę. U nas często możną spotkać kebab który jest podawany właśnie w czymś na kształt naan''''a.

Składniki

5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozrabiamy z 0,2 szklanki ciepłej wody, odstawiamy. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, pozostałą wodę, jogurt i dokładnie mieszamy. Dodajemy rozrobione drożdże i zarabiamy ciasto. Odstawiamy je następnie na około 40 minut do 1h w ciepłe miejsce. Ja delikatnie rozgrzałam piekarnik, wyłączyłam go po chwili i zostawiłam w nim miskę z ciastem przykrytą ściereczką.Po godzinie wyjmujemy miskę z ciastek, które powinno podwoić swoją objętość - moje chyba nawet potroiło ;). Dodajemy do niego oliwę, sól oraz pozostałą mąkę i wyrabiamy. Ciasto nie powinno już kleić się do rąk. Odrywamy od niego małe lub większe kulki ( zależy to od tego jak duży chcemy uzyskać naan) i rozpłaszczamy je na podsypanym ziarnem sezamowym oraz czarnuszką blacie. Tak ozdobione placki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową i zapiekamy przez około 25 min w temperaturze 180-200 stopni. Niestety nie posiadam pieca opalanego drewnem ani kamienia na którym takie naany oryginalnie są wypiekane.

  2. Zapraszam na http://od-kuchni.blog.pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gocha01 17 kwietnia 2012 Czy dobrze widze,że w tych chlebkach powstaje taka kieszonka jak w chlebku pita?

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

od-kuchni 19 stycznia 2011 Mirabelko - święta racja, ale co możemy na to poradzić? Pewnie przed ocenzurowaniem linka nikt nawet nie sprawdza dokąd prowadzi :(

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 17 stycznia 2011 Rozbraja mnie ta smakerowa cenzura. Człowiek wkleja link żeby komuś pomóc albo żeby dać dowód swojej racji, a oni go cenzurują... :/ co do naan, jadłam je już kilka razy i każdy wyglądał inaczej od poprzedniego, ale wszystkie były smaczne :) Też muszę kiedyś zrobić :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

od-kuchni 15 stycznia 2011 Niezapominajko - mam nadzieję, że chlebek wyszedł :)
Biancorosso - dziękuję :)
Tosca - można, przepis zaczerpnięty z afgańskiej strony i modyfikowany, a wydaje mi się, że u nich kiepsko ze świeżymi drożdżami. (...) - tu masz za to fajne informacje o cieście drożdżowym i ich przelicznik, który mówi, że zamiast 7g drożdży suchych dajemy 25g świeżych.

Pozdrawiam :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 14 stycznia 2011 Czy można dać świeże drożdże? Ile? Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biancorossa 14 stycznia 2011 Bardzo apetyczny widok,aż chce się wypróbować przepis

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

niezapominajka 13 stycznia 2011 Cudownie wyglądają te chlebki, jutro zabieram się do pieczenia, jako dodatek zrobię humus z ciecierzycy. Coś pysznego ....

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

od-kuchni 13 stycznia 2011 takich jak na zdjęciu około 6, ale można robić też mniejsze lub większe :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 13 stycznia 2011 A ile mniej więcej placków wychodzi z tych proporcji ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 13 stycznia 2011 Wykorzystam ten pomysł jako zamiennik do grzanek podawanych jako zakąska do sałatek :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń