Do góry

Desery Przepis na:

Choineczki z mąki jaglanej

Choineczki z mąki  jaglanej

Autor:

Przepisów i artykułów: 480 Ocena: 5864

Dodano:

Odsłon: 651

Zbliża się magiczny czas świąt. Pora zacząć piec ciasteczka pod choinkę. Te zamknięte w szczelnym pojemniczku doczekają. No może, nie doczekają :) gdy będę w zasięgu wzroku :)

Składniki

  • 3/4 szkl. mąki jaglanej
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • płaska łyżka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 1 całe jajko
  • 1/2 kostki margaryny
  • lukier;
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1-1 i 1/2 łyżki wody
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąki przesiać na stolnicę, wybić jajko i wlać żółtko, wsypać cukier waniliowy.. Posiekać nożem. Następnie połączyć z margaryną. Ciasto w początkowej fazie można zrobić mikserem. Powstaną sypkie grudki, które trzeba zagnieść ręcznie. Z ciasta utworzyć kulę. owinąć we folię i umieścić w lodówce na 1/2 godziny.

    Po tym czasie wykrawać foremką ciasteczka. Piec ok. 20 minut w 160*

    Lukier;
    do szklanki wsypać cukier puder, wlać wodę. Mieszać łyżką, aż powstanie odpowiednia konsystencja. Jeżeli będzie za rzadka, należy dolać cukru. Jeżeli za gęsta, wtedy dolewamy wody.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń