Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chrupiące kuleczki ziemniaczane"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 80
Karkówka z ziemniakami to takie danie dwa w jednym. Po jego podaniu nie trzeb...
Odsłon: 1013
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 80
Karkówka z ziemniakami to takie danie dwa w jednym. Po jego podaniu nie trzeb...
Odsłon: 1013
Składniki
Ziemniaki obieram, płuczę, a potem gotuję 20 minut w osolonej wodzie. Po odlaniu i przestudzeniu przepuszczam je przez maszynkę do mięsa lub praskę do ziemniaków. Dodaję 2 łyżki masła, mieszam.
Gotuję w garnku 3/4 litra wody ze szczyptą soli oraz 4 łyżkami masła. Zdejmuję z ognia. Cały czas mieszając, dosy puję mąkę. Czekam, aż masa przestygnie. Wbijam do niej całe jajka, ucieram. Na koniec dodaję masę ziemniaczaną. Doprawią ją do smaku gałką muszkatołową i solą.
Z ciasta formuję małe kulki. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzewam olej do głębokiego smażenia. Partiami wrzucam kulki. Smażę kilka minut, aż zrobią się złote.
Gotowe kuleczki wyjmuję ostrożnie łyżką cedzakową i układam na bibule lub na papierowych ręczniczkach kuchennych, żeby je osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podaję na obiad do mięsa lub ryby. Kuleczki najlepsze są na gorąco.Źródło: 100 rad