Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka małe co nie co

Ciastka małe co nie co

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 122

Dodano:

Odsłon: 4184

Ciastek mamy w sklepach mnóstwo, ja stawiam na własnoręcznie zrobione a ile zabawy...ci którzy lubią piec wiedzą o czym mówię, pasja i pomysły potrafią stworzyc cuda.....

Składniki

  • 6jaj
  • 3/4 szkl cukru, cukier waniliowy
  • 1 szkl mąki pszennej; 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
  • kostka margaryny
  • 5 ły zek kakao + 3 łyżki cukru
  • 100 dag wiórek kokosowych
  • 100 dag orzechów włoskich
  • aromat rumowy
  • pół kostki masła
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę.
    Dodajemy przesiane obie mąki i proszek do pieczenia.Delikatnie mieszamy.

    Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę.
    Pieczemy około 25 minut w 180 stopni, do "suchego patyczka"

  2. Margarynę roztapiamy w garnku, dodając kakao i cukier. Tworzymy polewę.

    Ciasto po wystudzeniu kroimy na dwie części. Jedną część kroimy w małe kwadraciki, a drugą przekładamy do miseczki i kruszymy.

    Ciasto "kwadracikowe" maczamy w ciepłej polewie i obtaczamy w kokosie,pokruszonych orzechach- kwestia smaku, odstawiamy do zastygnięcia.

    Do rozkruszonego ciasta dodajemy orzeszki, aromat oraz masło, formujemy kuleczki.

    Nasze ciasteczka mocno chłodzimy

    Wybornie smakują , wierzcie:-)


    Najlepsze są własnoręczne wykonane słodkości....

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lidka555ma 19 marca 2014 Fakt,własnoręcznie upieczone zawsze dobre.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń