Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka owsiane

Ciastka owsiane

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4562

Dodano:

Odsłon: 5773

Zdrowa przekąska, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego

Składniki

  • Płatki owsiane 4 szklanki
  • Jajka 4 szt.
  • Margaryna 250 gram
  • Cukier 1 szklanka
  • Mąka pszenna 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Soda 1 łyżeczka
  • Słonecznik łuskany 1,5 szklanki
  • Orzechy włoski 2 garści
  • Żurawina 100 gram
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Na suchej patelni prażymy słonecznik. Orzechy włoskie siekamy na drobne kawałki. Żurawinę również można pokroić na mniejsze kawałki (wedle upodobania).

  2. W misce mieszamy wszystkie suche składniki: płatki owsiane, orzechy, słonecznik, żurawinę, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę. Dodajemy do tego roztopioną margarynę oraz jajka (najlepiej wcześniej rozkłócić je widelcem w osobnym naczyniu). Całość mieszamy łyżką, aby wszystkie składniki się połączyły.

  3. Blachę do pieczenia wyścielamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy masę owsianą, układamy ją na blaszkę i lekko uklepujemy, aby przyjęła formę ciastek (możemy je układać blisko siebie, gdyż niewiele rosną). Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni. Z podanej porcji wychodzi ok. 50 ciastek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń