Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto bez pieczenia z owocami z nalewki

Ciasto bez pieczenia z owocami z nalewki

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 245

Dodano:

Odsłon: 4435

Koniec lata to czas nastawiania nalewek. A co zrobić z owocami, które zostaną nam po zlaniu tych trunków? To oczywiste... nie wyrzucać. Przedstawiam przepis na szybkie ciasto bez pieczenia, w którym możemy wykorzystać dowolne owoce pozostałe z nalewek: wiśnie, maliny, w tym przypadku czarne porzeczki.

Składniki

  • Herbatniki 500 g
  • Masa krówkowa 2 puszki
  • Budyń śmietankowy 2 opakowania po 40 g
  • Mleko 750 ml
  • Cukier 3 łyżki
  • Masło 150 g
  • Porzeczki z nalewki 3 garści
  • POLEWA:
  • Gorzka czekolada tabliczka
  • Mleko 3 łyżki
  • Masło 3 łyżki
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Blaszkę o wymiarach 36x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników, na których należy rozsmarować łyżką jedną puszkę masy kajmakowej,

    Krówkę przykrywamy drugą warstwą herbatników.

    W rondelku podgrzewamy 500 ml mleka, 3 łyżki cukru i 150 g masła.

    W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Dodajemy do gotującego się mleka z masłem. Energicznie mieszamy, aby uniknąć grudek.

    Gorącą masę budyniową wylewamy na drugą warstwę herbatników.

    Na budyń równomiernie rozsypujemy owoce z nalewki. Układamy 3 warstwę herbatników dociskając je lekko, aby owoce zanurzyły się w budyniu.

    Kolej na następną warstwę krówki i ostatnią piątą warstwę herbatników.

    Polewa:
    W kąpieli wodnej rozpuszczamy pokruszoną czekoladę, 3 łyżki masła i 3 łyżki mleka. Mieszamy, aby składniki polewy połączyły się.

    Gorącą polewę wylewamy na ciasto, rozsmarowujemy.

    Wstawiamy do lodówki na dobę, po tym czasie smaki idealnie się połączą, a ciasto będzie się kroić z łatwością.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

catha 23 listopada 2018 Ciasta z owocami z nalewki są extra:)Bardzo lubię:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń