Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe przekładane powidłem.

Ciasto czekoladowe przekładane powidłem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 515

Dodano:

Odsłon: 2389

Polecam Wam bardzo pyszne czekoladowe ciasto, proste i szybkie w wykonaniu. Zapewniam, że uda się każdemu. Miksujemy, pieczemy, przekładamy powidłem, dekorujemy czekoladą i gotowe. Na podwieczorek, poczęstunek i nawet dla gości. Uwielbiam takie ciasta, raz, dwa i gotowe. Bardzo polecam. Upieczcie. Spróbujcie. Zapraszam :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 10 dag mlecznej czekolady
  • 5 kopiastych łyżek powidła śliwkowego
  • dowolna posypka cukrowa
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto: Jajka, cukier i cukier waniliowy miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut. Następnie wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i kakao, miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Pieczenie: Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy.

  3. Przekładanie i dekoracja: Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty, jeden smarujemy powidłem i przykrywamy drugim. Kroimy na takie kawałki jakie chcemy podać. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, smarujemy nią pokrojone ciasto, dekorujemy posypką i odstawiamy do zastygnięcia.

  4. Podanie: Gotowe ciasto podajemy. Smacznego życzę.

    Rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Użyłam blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm.
    Ciasto można pokroić na 16 kawałków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Debris 02 maja Tak się zastanawiałam na co wykorzystam powidła śliwkowe. Teraz już wiem :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń