Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czeskie

Ciasto czeskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 81 Ocena: 366

Dodano:

Odsłon: 9587

Przepis na ciasto czeskie moja mama dostała od swojej koleżanki . Od tego momentu jest to ciasto, które często gości u mnie na stole. Przygotowuje je na różne ważne uroczystości lub przyjęcia. Ciasto czeskie często mylone jest z miodownikiem. Jednak w tym wypieku bazę stanowi masa budyniowa , a nie krem na bazie kaszy manny. Co by nie mówić obydwa ciasta są przepyszne. Jednak moim faworytem jest ciasto czeskie. Pyszne miodowe ciasto przełożone kremem budyniowym. Wypiek dodatkowo z bogaciłam powidłami, które w naturalny sposób przełamują słodkość ciasta. Polecam!

Składniki

  • mąka pszenna Typ 500 400 g
  • margaryna 250 g
  • cukier 100 g
  • mleko 50 ml
  • miód 20 g
  • soda 4 g
  • jajko 1 szt.
  • żółtko 1 szt.
  • 650 ml mleka
  • powidła 200 g
  • masło 200 g
  • cukier 180 g
  • budyń waniliowy 60 g
  • Mąka ziemniaczana 20 g
  • mąka pszenna Typ 500 20 g
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: Mąkę, sodę przesiać. Dodać miód, mleko, jajko, żółtko i margarynę. Zagnieść ciasto. Chłodzić minimum 3 godziny. Ciasto podzielić na trzy części. Rozwałkować na wielkość formy do pieczeń. Każdy blat ciasta upiecz oddzielnie w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut. Wystudź.
    Krem budyniowy: 500 ml mleka zagotuj z cukrem i masłem. W pozostałym mleku rozmieszaj obie mąki i budyń. Do gotującego się mleka wlej mieszankę. Gotuj do uzyskania gęstego budyniu. Wystudź.
    Zimne blaty przełóż najpierw powidłami, a następnie zimnym kremem. Dowolnie ozdobić. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

basiliana 20 maja Smakowicie wygląda. Podoba mi się taki pomysł na krem - nie trzeba ucierać masła:) Pozdrawiam!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń