Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1568

Dodano:

Odsłon: 26515

najlepszy przepis mojej babci Zosi

Składniki

  • 5 szklanek mąki pszennej
  • Niepełna szklanka cukru
  • Cukier wanilinowy
  • 10 dag drożdży
  • pół kostki masła i pół kostki margaryny ( 200 g tłuszczu)
  • 5 jajek w temperaturze pokojowej
  • aromat cytrynowy lub starta skórka z cytryny
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka ( gdy mam otwartą śmietankę 30% to mieszam ją z mlekiem)
  • opcjonalnie jagody
  • KRUSZONKA
  • pół kostki masła 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do dużego naczynia, ja używam największego garnka, wsypać mąkę i cukry.
    W rondlu rozpuścić tłuszcze.
    W garnuszku rozetrzeć drożdże z małą łyżeczką cukru i łyżką ciepłej wody. Pozostawić w ciepłym miejscu. Odczekać około 10 min, aż drożdże wyrosną.

  2. Wbić jaja do mąki. Dodać aromat cytrynowy, rozpuszczone tłuszcze, ciepłe mleko i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto około 10 min.
    Przykryć garnek ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.

  3. Z podanych składników zrób kruszonkę. Wyrobioną, owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce.

  4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
    Kiedy ciasto urośnie, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch możesz rzucić parę garści jagód ( używam również mrożonych) i kruszonkę.
    Piecz około 40-45 min, aż się ciasto zarumieni na złoto-brązowo.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

https://www.facebook.com/rustyforkpl/videos/171509036627316/

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń