Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto jabłkowo-kokosowe z marcepanem"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 168
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 168
Składniki
<strong>Przepis przysłała Aniela Kubica z Dzimierza
Ciasto: margarynę utrzyj z cukrem, dodaj esencję waniliową, ucieraj, dodając stopniowo żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubij, dodaj do ciasta, połącz. Ciasto podziel na pół. Jedną częścią wyłóż blachę (24 na 30 cm).
Masa jabłkowa: jabłka zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj cukier i cynamon, wymieszaj.
Masa kokosowa: białka ubij z cukrem. Wsyp wiórki kokosowe, wymieszaj. Masę rozsmaruj na cieście, na niej rozsmaruj masę jabłkową, posyp pokrojonym marcepanem. Do drugiej części ciasta dodaj 5 łyżek mleka, wymieszaj. Ciasto rozłóż na masach.
Polewa karmelowa: marga rynę, kremówkę i brązowy cukier gotuj na małym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudź, wylej na ciasto. Posyp płatkami migdałowymi. Piecz ok. 50 min w 160°C.Źródło: Chwila dla Ciebie