Do góry

Desery Przepis na:

ciasto kawowe bez pieczenia

ciasto kawowe bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 165 Ocena: 3614

Dodano:

Odsłon: 7476

Ciasto kawowe na herbatnikach, z pierzynką z bitej śmietany

Składniki

  • * PRZEPIS NA DUŻĄ BLASZKĘ ok 22x35
  • ok 500g herbatników maślanych
  • -1 paczka herbatników kakaowych -330ml śmietany 30% -2 śmietan-fixy
  • -1 łyżka cukru pudru -troszkę czekolady mlecznej do posypania ciasta
  • MASA -1 litr mleka -4 żółtka -2 budynie śmietankowe po 40g
  • -1 cukier waniliowy -3/4 szklanki cukru -250g masła lub margaryny
  • -2 łyżki kawy rozpuszczalnej typu crema
  • -2 łyżki mąki pszennej
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia budyniu, który będzie bazą kremu.
    Z mleka odlewamy 2/3 szklanki, resztę dajemy do gara i gotujemy :-)
    Żółtka, budynie, cukier, cukier waniliowy oraz mąkę miksujemy dokładnie w 2/3 szklanki mleka,nie może być żadnych grudek.
    Powstałą miksturę wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy jak budyń-do zgęstnienia.

    Następnie budyń studzimy.Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy na gładką masę,
    następnie dodajemy małymi porcjami przestudzony budyń. Na koniec dodajemy kawę i wszystko miksujemy.

  2. Dno blaszki wykładamy folią aluminiową.

    następnie układamy warstwę waniliowych herbatników.

  3. Krem dzielimy na pół.
    Pierwszą połowę kremu wykładamy na herbatniki, delikatnie wyrównujemy.Następnie wykładamy drugą warstwę herbatników-tym razem kakaowych.


  4. I dajemy resztę kremu.

    Na koniec dajemy trzecią warstwę herbatników -waniliowych.Do schłodzonej śmietany 30% dodajemy cukier puder oraz śmietan-fixy.

    Ubijamy na sztywną masę.Śmietanę wykładamy na ciasto, wyrównujemy i całość posypujemy startą czekoladą mleczną.
    I nasze ciasto gotowe :-)

  5. Wkładamy je na całą noc do lodówki by herbatniki zmiękły. Ciasto smakuje cudownie, nutka kawy jest bardzo dobrze wyczuwalna, pięknie się kroi, i pięknie wygląda.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń