Do góry

Desery Przepis na:

ciasto łabędzi puch

ciasto łabędzi puch

Autor:

Przepisów i artykułów: 259 Ocena: 3425

Dodano:

Odsłon: 3922

puszyste, lekko kwaskowe ciasto

Składniki

  • biszkopt: jajka 6 szt
  • mąka pszenna 1/2 szkl
  • mąka krupczatka 1/2 szkl
  • cukier 1 szkl
  • woda 1 łyzka
  • krem: bułki kajzerki 4 szt
  • wiórki kokosowe 10 dag
  • mleko 3 szkl
  • cukier 1/2 szkl
  • cukier waniliowy
  • margaryna Kasia 1 kostka
  • krokant kokosowy: wiórki kokosowe 3 łyzki
  • cukier 2 łyżki
  • dżem z czarnej porzeczki 1 słoik
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno, żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę i wodę, na koniec wymieszać delikatnie z pianą, wyłożyć na blachę, wyrównać, piec ok 30-35 min, wystudzić,
    2. kajzerki namoczyć w mleku, następnie rozdrobnić widelcem, dodać wiórki kokosowe, jak składniki dobrze nasiąkną mlekiem zagotować masę, gotować na wolnym ogniu aż będzie gęsta (uważać, żeby się nie przypaliło),dodać cukier i cukier waniliowy, wystudzić,
    3. utrzeć Kasię, dodawać po łyżce zimnej masy, utrzeć puszysty krem,
    4. na patelnię wsypać wiórki kokosowe, dodać cukier, zrumienić wiórki na złoty kolor,
    5. biszkopt przekroić na dwie części, na spodzie rozsmarować dżem, na to większą część masy, przykryć biszkoptem, wierzch posmarować masą, posypać zimnymi wiórkami,


    smacznego



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń