Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto latte macchiato

Ciasto latte macchiato

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 588

Dodano:

Odsłon: 19120

Ciasto jest bajecznie łatwe w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu. Polecam dla każdego, kto ma go bardzo mało ;)

Składniki

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g mascarpone
  • 330 ml śmietanki 30%
  • cukier puder do smaku
  • kakao do posypania
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • likier amaretto
  • kubek zaparzonej kawy rozpuszczalnej
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po jednej łyżce cukru, a następnie żółtka. Mąkę wymieszać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej. Całość wymieszać drewnianą łyżką.

    Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni. Piec około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika poczekać aż ostygnie, wyciągnąć z piekarnika, biszkopt przekroić na pół.

    Masa śmietanowa:
    Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać stopniowo mascarpone, a następnie cukier puder do smaku.

    Poncz:
    Zaparzoną kawę wymieszać z odrobiną amaretto.

    Sposób przygotowania:
    Jedną część biszkoptu naponczować, rozsmarować 1/3 masy, po czym ułożyć na niej również naponczowane biszkopty. Przykryć 1/3 masy, położyć biszkopt i wyłożyć resztę mascarpone. Na wierzch poukładać naponczowane biszkopty. Przed samym podaniem posypać kakao.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń