Desery Przepis na:
Ciasto makowo-serowe

Składniki
- jajka, 3 sztuki
- cukier, pół szklanki
- ser biały mielony, 40 dag.
- kwaśna śmietana 18 -stka, szklanka
- budyń waniliowy, torebka
- mak, 25 dag.
- wiśnie z kompotu, słoik litrowy
- kruche ciasto, :
- mąka, 20 dag.
- masło, 3/4 kostki
- cukier do ciasta, pół szklanki
- śmietana, 2 łyżki
- żółtko, 1 sztuka
- proszek do pieczenia, łyżeczka
- kakao, płaska łyżka
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki .Oddzielić żółtka od białek,żółtka zmiksować z połową cukru i serem,dodać kwaśną śmietanę ,budyń i mak.Białka ubić z pozostałym cukrem i wymieszać delikatnie z masą serową.Kruche ciasto wyciągnąć z lodóki rozwałkować i wyłożyć nim dno tortownicy na to masę serowo-makową a na górę układać wiśnie wciskając je palcem do środka ale zostawiając ich czubki na wierzchu i piec w 175 stopniach ok. godzinki.Wystudzone polać czekoladą.Życzę smacznego
-
Piekłam do ciasto pierwszy raz i osobiście następnym razem dam mniej maku niż w przepisie tak ok. 15 dag.żeby było bardziej czuć ser.
Komentarze do przepisu (5)

LenaMS 29 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
Bardzo fajnie wyszło. Wygląda smakowicie :D1 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 29 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
wiśnie nie są mrożone tylko z kompotu takie specjalne do ciast bez pestek w większości sklepach można je dostać,piekłam to ciasto pierwszy raz więc nie wiem jak wyjdzie z innymi owocami,pozdrawiam1 Kto głosował? | Odpowiedz

renka 28 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
Czy wiśnie są mrożone? rozumiem ,że bez pestek.Jakim owocami można je zastąpić ?0 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 28 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
Te wiśnie wyglądają super1 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 28 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
Bardzo smakowicie wygląda, na pewno było rozchwytywane na świątecznym stole :) podoba mi się połączenie maku, sera i wiśni :)1 Kto głosował? | Odpowiedz