Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Marysieńka

Ciasto Marysieńka

Autor:

Przepisów i artykułów: 485 Ocena: 6270

Dodano:

Odsłon: 12021

Bardzo znane i pyszne ciasto. Ciasto z dwoma ciemnymi biszkoptami i bezą orzechową. Ciasto przełożone masą budyniową i powidłami. Ciasto oblane polewą czekoladową. Robiłam już kilka razy to ciasto, to trochę zmieniłam.

Składniki

  • BISZKOPT : 2 x (30x40):
  • -4 jajka -3/4 szklanki cukru -2 budynie czekoladowe
  • -1 łyżka mąki pszennej -1 łyżka płaska kakao -1 łyżeczka proszku do piecz.
  • BEZA ORZECHOWA:
  • -5 białek -200 g siekanych orzechów włoskich
  • -200 g cukru drobnego -1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • -1 łyżka mąki pszennej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • DO NASĄCZENIA: -1/2 mocnej kawy i posłodzonej
  • DO POSMAROWANIA:
  • -powidła węgierkowe-420 g.
  • MASA BUDYNIOWA:
  • -1 l. mleka -5 żółtek -2 budynie waniliowe z cukrem
  • -1 cukier waniliowy -400 g. masła
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -200 g. czekolady deserowej -100 ml.śmietanki 30 % -25 g. masła
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt- Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem.Następnie dodawać po żółtku.Przesiewać budynie z mąką z kakao i proszkiem. Mieszać ale już łopatką, lecz nie za długo, żeby nie opadło. Wyłożyć na blachę 30x40 cm.wyłożoną papierem do pieczenia.Piec ok. 30 min w 175*.
    Drugi biszkopt upiec tak samo.

  2. beza-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem.Przesiać mąkę z proszkiem, wymieszać. Dodać orzechy,lekko wmieszać. Przełożyć do takiej samej blaszki i piec ok.30 min w 175 *.

  3. Jeden biszkopt włożyć do tej samej blaszki, co się piekł, tylko boki wyżej zabezpieczyć.

  4. Nasączyć kawą i posmarować połową powideł.

  5. masa- Żółtka rozmieszać z cukrem waniliowym. Dodać budyń i mieszać dolewając 1 szklankę mleka. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Ostudzić, od czasu do czasu mieszając. Albo przykryć ściśle folią spożywczą. Zapobiegnie to powstaniu kożucha. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem, dodając jego porcjami.Połową masy posmarować biszkopt z powidłami.

  6. Przykryć bezą.

  7. Tutaj nie nasączamy, tylko smarujemy resztą powideł.

  8. Wyłożyć resztę masy i rozsmarować.

  9. Przykryć drugim biszkoptem, ale dołem do góry. Nasączyć resztą kawy.

  10. polewa- Czekolady roztopić nad parą ze śmietanką i masłem. Trochę ostudzić i posmarować placek. Można zrobić wzorek na niej.Ciasto schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń