Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto maślankowe z rabarbarem

Ciasto maślankowe z rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 438

Dodano:

Odsłon: 8197

Puszyste i niesamowicie smaczne ciasto od Siostry Anastazji. Bardzo proste do przygotowania. U mnie z rabarbarem, ale myślę, że z agrestem czy malinami będzie smakowało równie pysznie.

Składniki

  • 3 jajka
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 i 1/2 szkl. maślanki (w temp. pokojowej)
  • 1/2 szkl. oleju
  • 4 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 200-250 g rabarbaru
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Całe jajka miksujemy z cukrem oraz cukrem wanilinowym aż do otrzymania jasnej i puszystej masy. Następnie wlewamy maślankę oraz olej. Obroty miksera zmniejszamy i stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia.

  2. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x28cm lub nieco większej).

    Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Rozkładamy go na wierzchu ciasta.

    Pieczemy około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

    Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń