Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto "Trociniak"

Ciasto Trociniak

Autor:

Przepisów i artykułów: 300 Ocena: 3377

Dodano:

Odsłon: 19229

Jest to bardzo pyszne ciasto z masą budyniową i jabłkową.Ciasto na biszkopcie z posypką kokosową.

Składniki

  • BISZKOPT:-5 jajek
  • -1 cukier waniliowy -170 g.cukru -85 g. mąki tortowej
  • -85 g. mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do piecz.
  • MASA BUDYNIOWA:
  • -1 litr mleka -1 cukier waniliowy -3/4 szklanki cukru
  • -2 waniliowe budynie -2 łyżki mąki pszennej -250 g. masła
  • MASA JABŁKOWA:
  • -4 galaretki wiśniowe -1 litr wody -5-6 jabłek
  • POSYPKA:
  • -100 g. kokosu -2 łyżki masła -2 łyżki cukru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Przesiewać mąki z proszkiem i lekko mieszać łyżką.Przelać do blaszki 30x40, z papierem do piecz..Piec w 175* ok.25-30 min.

  2. masa budyniowa-Na mleku z cukrem, ugotować budyń z mąką i ostudzić. Miękkie masło utrzeć, dodając po łyżce budyniu. Podzielić krem na połowę i jedną częścią wyłożyć na biszkopt.

  3. masa jabłkowa-Rozpuścić galaretki w gorącej wodzie.Ostudzić do tężenia. Jabłka zetrzeć i domieszać do lekko zastygających galaretek. Wylać na krem i schłodzić.

  4. Na zastygłą galaretkę z jabłkami, wyłożyć resztę kremu.

    kokos-Na patelni prażymy kokos z masłem i cukrem. Stale mieszamy, na złoto. Studzimy i rozsypujemy na placku.Schładzamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 14 sierpnia Dziękuję Gosiu, ja też od bardzo dawna go robię. Nie dodawałam orzechów z kokosem, ale muszę spróbować, będzie jeszcze lepsze.:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 14 sierpnia Teresko, jak ja dawno nie robiłam tego ciasta. Pewnie w jakimś starym zeszycie znalazłabym przepis. Pamiętam, że do tego kokosu dodawałam orzechy.Dzięki za przypomnienie :) :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń