Do góry

Desery Przepis na:

ciasto "Wyśmienite"

Przepis dnia 2017-01-15
ciasto Wyśmienite

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 7718

Dodano:

Odsłon: 58093

Jak w tytule, lekkie, nie za słodkie i w sumie szybko powstaje, nie jest też kosztowne, a dobrze się prezentuje, zachęceni? :))) P.S Ciacho wychodzi wysokie jak tort.

Składniki

  • składniki w etapie 1
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. biszkopt makowy:
    8 białek
    1 szklanka cukru
    0,5 szklanki suchego maku
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli do białek
    1 szklanka mąki tortowej

    biszkopt żółtkowy:
    8 żółtek
    2 całe jaja
    7 łyżek cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    8 łyżek mąki tortowej
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    dodatkowo:
    0,5 litra śmietanki tortowej 36%
    1 paczuszka galaretki cytrynowej
    1 paczuszka galaretki czerwonej (dałam truskawkową)
    1 słoiczek gęstych powideł śliwkowych (miałam swojski dżem śliwkowy) lub kwaśnego dżemu (np. porzeczkowego)

    polewa czekoladowa
    lub cukier puder

  2. Biszkopt makowy.
    Białka ubijamy z solą na sztywno, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy (ok 3 minut), potem wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników, ale nie dłużej.
    Na końcu wsypujemy mak, mieszamy łyżką.

    Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyściełamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto.


    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy biszkopt, pieczemy około 25 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    Ciasto studzimy, potem odrywamy papier, przekrawamy na dwie części.

  3. Jedną część biszkoptu makowego smarujemy obficie powidłami, przykrywamy i lekko dociskamy, odkładamy na bok.

    Biszkopt żółtkowy.
    Żółtka i jaja miksujemy z cukrami na puszystą masę, potem dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników, ale nie dłużej.

    Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyściełamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy biszkopt, pieczemy około 25 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    Ciasto studzimy, potem odrywamy papier, przekrawamy na dwie części.

    Każdą z galaretek rozpuszczamy w 250 ml wrzątku (oczywiście osobno), schładzamy do temp. pokojowej.

  4. Schłodzoną porządnie śmietankę miksujemy na najszybszych obrotach aż zgęstnieje, potem dzielimy na dwie równe części.

    Do jednej wlewamy żółtą galaretkę, miksujemy, do drugiej czerwoną i również miksujemy.
    Obie masy odstawiamy do lodówki do uzyskania konsystencji budyniu.

    Kiedy to nastąpi blaszkę ponownie wyściełamy papierem (tym co pozostał z biszkoptu), na spód kładziemy jedną część biszkoptu żółtkowego, wykładamy na niego masę cytrynową, wyrównujemy.

    Potem na masie układamy przełożony powidłami biszkopt makowy, lekko dociskamy.
    Na biszkopcie makowym równomiernie rozkładamy masę różową, przykrywamy ostatnią częścią biszkoptu żółtkowego, lekko dociskamy.

    Odstawiamy do lodówki na godzinkę.
    Po tym czasie możemy przygotować polewę czekoladową i oblać nią ciasto z wierzchu lub przed konsumowaniem po prostu posypać cukrem pudrem.

    P.S. Ciasto najlepiej smakuje i kroi się po minimum 12 godzinach leżakowania w lodówce (optymalnie 24 godziny).

    Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 05 marca 2017 Uwielbiam Twojego bloga i czekam zawsze z niecierpliwością na nowy wpis. A Twoje chlebki... Serdecznie pozdrawiam.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elade 31 stycznia 2017 RE-WE-LA-CJA!!!!Robiłam już dwukrotnie.Przepis wygląda na skomplikowany ale tylko "na pierwszy rzut oka". Ciasto zrobiło furorę w rodzinie i wśród znajomych.Od teraz będzie to moje ulubione,tym bardziej że nie jest przesłodzone. A polewa...SUPER!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

miras4852 15 stycznia 2017 Zapomniała pani podać że przepis pochodzi z bloga "z cukrem pudrem".Po za tym jeśli się coś kopiuje i wkleja to należy to sprawdzać,bo linki w ten sposób się nie skopiują prawidłowo.A to jest przykład zamieszczony w przepisie jw. "polewa czekoladowa KLIK". W tym wypadku w oryginale KLIK jest linkiem do polewy czekoladwej na tej samej stronie .
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 14 stycznia 2017 O ja! Ewciu, normalnie podziwiam Twoje zamiłowanie do pieczenia <3 Piękne ciacho, smak zapewne powala <3 Buziaki :*

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń