Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto usta Adama, czy jak kto woli kocie oczka

Ciasto usta Adama, czy jak kto woli kocie oczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 3896

Dodano:

Odsłon: 460

bardzo smaczne i ładnie wyglądające ciasto. Ciasto to ma jakże słodką nazwę: usta Adama, czy kocie oczka, a dlaczego? Gdyż w przekroju biszkopty sklejone powidełkami przypominają usta :-)

Składniki

  • SKŁADNIKI: *przepis na dużą blachę około 30dag okrągłych biszkoptów powidła
  • CIASTO: -4 jajka -3/4 szkl cukru -125g margaryny (pół kostki) *margarynę należy rozpuścić i dokładnie ostudzić.
  • -3/4 szkl mleka -2 łyżki wody -1,5 szkl mąki
  • -2 niekopiaste łyżki kakao -1 łyżka proszku do pieczenia
  • MASA -2 budynie śmietankowe -5 łyżek cukru -750ml mleka -250g masła lub margaryny
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę
    stopniowo dodajemy cukier ,
    następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy

    Następnie mąkę, wraz z proszkiem do pieczenia i kakao mieszamy i dodajemy do ciasta stale miksując.
    Następnie dodajemy roztopioną i ostudzoną margarynę (można dać masło) , oraz mleko z wodą, wszystko bardzo dokładnie miksujemy.

  2. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.

    Biszkopty smarujemy powidłami i składamy dwa do siebie. Układamy koło siebie całe dno blaszki

  3. Zalewamy ciastem i pieczemy około 30 min w temp 170 stopni.


    *Do posmarowania biszkoptów radzę nie używać dżemu, bo wsiąka.
    Najlepsze są powidła, najlepiej własnej roboty :-)
    może być tez marmolada, czy nawet nutella :-)

  4. KREM 600ml mleka gotujemy, 150 ml mleka+budynie+cukier mieszamy i wlewamy do mleka, gotujemy budyń.

    Studzimy, masło lub margarynę ucieramy, dodajemy stopniowo budyń, miksujemy. Masę wykładamy na ciasto.

  5. I gotowe, ciasto możemy posypać po wierzchu czekoladą , orzechami lub polać polewą. Ciasto powinno się chłodzić najlepiej całą noc, najlepsze jest na drugi dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń