Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto W-Z

Ciasto W-Z

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3847

Dodano:

Odsłon: 7265

Bardzo pyszne delikatne,ciasto z biszkoptem. Przełożone pianką serowo-śmietankową. Oblane polewą czekoladową.

Składniki

  • BISZKOPT : 2 x
  • -4 jajka -1/2 szklanki mąki -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • -3/4 szklanka cukru -3/4 szklanka oleju
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia -2 łyżki kakao
  • PIANKA SEROWA:-0,5 l. śmietanki 30%
  • -0,5 kg .sera śmietankowego -1 śnieżka
  • -2 galaretki cytrynowe -2 szklanki wody
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -4 łyżki cukru -2 łyżki kakao -ok.2 łyżek wody
  • -60 g. masła -50 g. czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt- Białka ubić z cukrem. Dodawać po żółtku. Przesiać mąkę, kakao , proszek. Lekko mieszać, dolewając olej.Przelać do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec biszkopt w 175* 25-30 min.

    Upiec drugi biszkopt taki sam.

  2. pianka serowa- Galaretki rozpuścić w gorącej wody. Schłodzić do tężejącej. Śmietanę ubić ze śnieżką. Dodać ser, zmiksować. Dolewać galaretkę-zmiksować. Zaraz wylać na biszkopt w blaszce.

    Przykryć drugim biszkoptem.

  3. polewą czekoladowa- Cukier, kakao rozmieszać z tyle wody, aby było gęste. Wstawić na parę, mieszać aż cukier się rozpuści. Dodać masło i czekoladę w kostkach. Wymieszać i gorącą polewą smarować.Na górze można ozdobić rozetkami z bitej śmietany.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (26)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń