Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z karmelizowanym słonecznikiem

Ciasto z karmelizowanym słonecznikiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 809

Dodano:

Odsłon: 8088

Idealne ciasto nie tylko do popołudniowej kawy

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • 2/3 szklanki cukru
  • 400 g masy krówkowej
  • 200 g masła (minimum 82%)
  • 300 g słonecznika łuskanego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 120 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2/3 szklanki wody
  • 2 łyżki rumu lub innego alkoholu
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z białek ubijamy sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy stopniowo olej. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo po jednym żółtku, a następnie mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Formę 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wyrównujemy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°. Pieczemy ok 30 minut. Studzimy.

  2. W rondelku rozpuszczamy 120g masła, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, mleko i miód. Zagotowujemy. Dodajemy słonecznik. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze ok 2 minut. Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy masę słonecznikową i pieczemy ok 10 minut w 180°. UWAGA!!! Pilnujemy aby słonecznik nam się nie przypalił ponieważ będzie gorzki. Pieczemy tylko do momentu aż będzie złocisty. Studzimy i kruszymy.

    Kawę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Dodajemy rum.

  3. Masło ucieramy na puch (do momentu aż stanie się białe), dodajemy stopniowo po łyżce masy krówkowej. Miksujemy do momentu aż masa będzie gładka i jednolita.

    Biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Pierwszy blat ciasta nasączamy połową ponczu, wykładamy 2/3 masy, przykrywamy drugim blatem ciasta, nasączamy resztą ponczu. Wierzch ciasta smarujemy resztą masy i posypujemy pokruszonym słonecznikiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń