Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z malinami, kruszonką i budyniową pianką - przepis

Ciasto z malinami, kruszonką i budyniową pianką - przepis

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2900

Dodano:

Odsłon: 45936

Ciasto przepyszne w smaku. Lekka pianka, kruche ciasto i do tego kwaśne malinki.

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • SKŁADNIKI NA MASĘ: 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego ( 2 x 40 g )
  • ½ szklanki oleju
  • DODATKOWO: 500 g malin świeżych lub mrożonych
  • cukier puder do oprószenia malin
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojoną margarynę, cukier puder oraz 5 żółtek. Wszystko razem zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy ciasto na 2 części, ok. 60 % i 40 %. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godz, możemy zostawić na całą noc. Blachę ( w oryginale 25 x 25 cm, ja robiłam z połowy porcji w keksówce o wym. 10 x 20 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzoną większą część ciasta ścieramy tarką na dno foremki, na koniec lekko przyklepując ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez 20 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy powoli cukry, proszek budyniowy oraz olej, cały czas miksując. Na wystudzony spód wykładamy masę. Maliny lekko oprószamy cukrem pudrem i układamy na wierzchu masy, otworkami do góry. Maliny lekko dociskamy do środka masy. Mniejszą część ciasta ścieramy na wierzch. Pieczemy w temp. 190 C przez 30-40 min. Wyjmujemy i czekamy do całkowitego wystudzenia, inaczej ciężko będzie się kroiło. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marysia11082 04 lipca 2012 PIEKNE I NA PEWNO SMACZNE DAJĘ"5" I DO ULUBIONYCH

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ilovebakepl 04 lipca 2012 Ciasto tak naprawdę znalazłam na slodkich fantazjach ;p, ale wiem ze on jest na moich wypiekach. Info o tym skad jest przepis publikuje na swoim blogu, ponieważ tutaj nie wolno ;(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wiolka81 04 lipca 2012 Smaczne napewno,bo ślinka cieknie na sam widok:-)Do ulubionych!!!Edyta nie czepiaj się,nie każdy wie,że jest coś takiego w internecie jak mojewypieki.blox.pl ja naprzykład nie wiedziałam i sprawdzam tylko smaker.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

edyta070407 04 lipca 2012 ciasto fantastyczne-to fakt!!!!!!!ale ktoś tu zapomniał dodać że przepis pochodzi z blogu mojewypieki.blox.pl

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 04 lipca 2012 Piękne i pyszne te Twoje ciasta, lekkie. prawdziwe i bez chemii. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

disgust 04 lipca 2012 oj, tak, to jeden z tych przepisów, które już od roku trzymam w "kolejce do zrobienia", teraz znowu nabrałam smaku na to ciasto :) a sezon na maliny trwa więc może tym razem się uda ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń