Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z masą budyniową i malinami

Ciasto z masą budyniową i malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2080 Ocena: 11389

Dodano:

Odsłon: 20554

Przepis dostałam ostatnio od sąsiadki :) Ciasto jest kruche, a krem wprost rozpływa się w ustach. Tym większe było moje zdziwienie gdy odkryłam, że do kremu dodaje się olej.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 margaryna
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek jaja
  • Składniki na masę:
  • 5 białek jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe
  • ½ szklanki oleju
  • + maliny lub inne owoce (około 1 szklanka)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta:
    Z podanych składników wyrabiamy ciasto. 1/3 ciasta zamrażamy, a 2/3 wykładamy na przygotowaną średnią blachę i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

    Wykonanie masy:
    Białka ubijamy, dodajemy cukier i cukier waniliowy i budynie. Wyrabiamy masę mikserem na małych obrotach, dodajemy olej i jeszcze chwile miksujemy na małych obrotach. Masę wlewamy na przestygnięty spód, układamy owoce, a na górę trzemy ciasto z zamrażarki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Po upieczeni posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

EwelinaB 19 lipca przepis pochodzi ze strony moje wypieki ...
https://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ciasto-z-malinami-i-lekka-budyniowa-pianka

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń