Do góry

Desery Przepis na:

Creme Brule

Przepis dnia 2012-11-28
Creme Brule

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 334

Dodano:

Odsłon: 3283

Ta dumnie brzmiąca nazwa przerażała mnie za każdym razem, kiedy z przekonaniem i dumnie kroczyłam do kuchni aby przygotować jeden z moich ulubionych deserów. Dopiero kiedy przebrnęłam przez "swój pierwszy raz" okazało się, że to prosty w zrobieniu, banalny w składnikach i nisko budżetowy deser.

Składniki

  • 1 śmietanka kremówka 36%
  • 1 laska wanilii
  • 1/3 szklanki cukru
  • 6 żółtek
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Śmietankę z cukrem i miąższ z wanilii (wanilię rozkrójcie po całej jej długości i wydłubcie miąższ) podgrzewam na małym ogniu aż na brzegach zaczną się robić bąbelki. Żółtka ubijam na masę ale staram się jej nie napowietrzyć - ma być sztywna i błyszcząca a nie puszysta. Do żółtek dodaję śmietankę, którą wcześniej odstawiłam aby trochę wystygła. Mieszam. Tak przygotowaną masę przelewam do foremek i wstawiam do piekarnika nagrzanego na 100 stopni i piekę przez 50 minut. Wyjmuję i wstawiam do lodówki - najlepiej na całą dobę, najkrócej na 5 godzin. W tym czasie masa zesztywnieje. Po wyjęciu z lodówki górę posypuje cukrem i przyrumieniam moim ulubionym kuchennym palnikiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń