Do góry

Przekąski Przepis na:

Crostini z figami i migdałami

Crostini z figami i migdałami

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 470

Dodano:

Odsłon: 99

Przepyszne i eleganckie crostini, zapiekane ze świeżymi figami, serkiem kozim i siekanymi migdałami. Genialna przystawka lub pomysł na wykwintną kolację.

Składniki

  • 4 świeże figi
  • 1-2 plastry serka koziego
  • 20 migdałów niełuskanych
  • 8 kromek bagietki lub bułki pszennej
  • olej do posmarowania bagietki
  • świeża mięta
  • +składniki na marynatę:
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • sól, pieprz
1-2 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Figom odcinamy twardy ogonek i przekrawamy je na połówki. Wkładamy do miseczki i polewamy przygotowaną marynatą. Tu rada od Izabeli, która degustowała danie – dać więcej pieprzu, niż Ci się wydaje:)

    Figi powinny tak poleżeć ze 30 minut w temperaturze pokojowej, przepraszam – kuchennej!

    W tym czasie przygotujemy grzanki – smarujemy kromki bagietki z jednej strony olejem i zrumieniamy je na złoto na patelni grillowej. Z obu stron oczywiście. Jeśli macie ochotę to można je także zgrillować w piecyku.

  2. Migdały siekamy, niezbyt drobno, a kozi serek kroimy w kawałki mniej więcej wielkości przekrojonej figi.

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blachę piekarnika przykrywamy papierem do pieczenia i kładziemy na nim figi, na nie dajemy serek i migdały, można to jeszcze polać pozostałą marynatą. Pieczemy 7-8 minut w termoobiegu, na ostatnie 2 minuty wkładamy grzanki, aby były ciepłe.

    Podajemy bezpośrednio po wyjęciu z piecyka – grzanka, na nią figa i listki mięty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń