Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukinia z piekarnika jak schabowy

Cukinia z piekarnika jak schabowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 436 Ocena: 6292

Dodano:

Odsłon: 23703

Chrupiąca skorupka i miękkie soczyste wnętrze, to moja propozycja na smaczny obiad.

Składniki

  • 2 okrągłe cukinie
  • tarta bułka ok.1/3-1/2 szklanki
  • oregano 1 łyżka
  • pieprz cytrynowy 1 płaska łyżeczka
  • tymianek 1/2 płaskiej łyżeczki
  • sól, pieprz czarny
  • oliwa ok. 4 łyżki
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni C.
    Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
    Umytą i lekko osuszoną cukinię kroimy na plastry grubości około 1 cm.
    W misce mieszamy bułkę tartą z oregano, tymiankiem, solą i dwoma rodzajami pieprzu.
    Plastry cukinii dokładnie obtaczamy w panierce i układamy na blaszce z papierem. Wierzch polewamy nieco ponad połową oliwy.
    Wstawiamy do gorącego piekarnika, pieczemy około 15 minut, aż na cukinii utworzy się złocista panierka.
    Delikatnie przewracamy plastry na drugą stronę, polewamy resztą oliwy i podpiekamy jeszcze 5-10 minut.
    Podajemy gorące.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń