Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukinie faszerowane mięsem mielonym podane na smażonych pomidorach z ziołami.

Cukinie faszerowane mięsem mielonym podane na smażonych pomidorach z ziołami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 66

Dodano:

Odsłon: 5837

Polecam to danie, jest pyszne, pięknie wygląda na talerzu, możemy zabłysnąć przed gośćmi. Potrawę można przygotować wcześniej, zapiekać w piekarniku bezpośrednio przed podaniem około 20 min w temperaturze 200 C.

Składniki

  • 2 CUKINIE
  • 0,5 KG MIELONEJ ŁOPATKI WIEPRZOWEJ
  • PUSZKA KROJONYCH POMIDORÓW
  • CEBULA
  • MOZZARELLA
  • SÓL, PIEPRZ, PAPRYKA OSTRA I SŁODKA, OREGANO, BAZYLIA
  • ŁYŻKA KONCENTRATU POMIDOROWEGO
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso mielone podsmażyłam z pokrojoną w kostkę cebulką, następnie dodałam drobno pokrojony miąższ z cukinii (miąższ wydrążyłam łyżeczką tak aby nie uszkodzić warzyw, pozostawiłam skórkę z miąższem o grubości około 0,5 cm). Po odparowaniu wody, dodałam przyprawy(świeżo zmielona sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz-do smaku, pół łyżeczki bazylii i czerwonej papryki, szczypta ostrej papryki) pół puszki pomidorów i koncentrat, całość smażyłam jeszcze przez kilka minut.

  2. SOS:
    pozostała część pomidorów z puszki
    5 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół (opcjonalnie)
    pół łyżeczki bazylii
    szczypta oregano
    100 ml wody

    Sos przygotowałam na osobnej patelni, smażyłam pomidorki na łyżce oliwy, po czym dodałam pozostałe składniki, dusiłam je około 5 minut (jeśli sos będzie za gęsty dodaj 100 ml wody). Sos przełożyłam do naczynia, następnie ułożyłam cukinie z farszem, serem mozzarella i po jednym pomidorku dla dekoracji. Zapiekałam około 20 minut
    w temperaturze 200 C. Proporcje można dowolnie modyfikować, ja nigdy nie trzymam się sztywno przepisów bo gotowanie ma sprawiać przyjemność, a jedzenie jeszcze większą!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 stycznia Pyszna cukinia i te super dodatki :) W sezonie też robię z własnych działkowych cukinii różne wynalazki ;) Super jedzonko, aż ślinka leci ;)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozka44 04 stycznia Ajajaj, dawnoooo nie robilam. narobilas mi smaka, ze nie wiem!! Pycha!!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń