Do góry

Dania główne Przepis na:

Ćwiartki z kurczaka z piekarnika

Ćwiartki z kurczaka z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 106

Dodano:

Odsłon: 1029

Proste danie szybko się robi ale mięso jest pyszne idealne na obiad z warzywami:)

Składniki

5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ćwiartki myjemy i obieramy ze skóry i zbędnego tłuszczu.

    W dużej misce przygotowujemy marynatę sypiemy według uznania na oko : przyprawę do drobiu, przyprawę curry, łyżeczkę papryki ostrej i słodkiej w proszku,sól, pieprz ja dodaję ziołowy,łyżeczkę czosnku zmielonego trochę oliwy z oliwek ja użyłam cytrynowej dla lepszego smaku lekko mieszamy i następnie nacieramy każdą ćwiartkę.

    Układamy do naczynia żaroodpornego, i po wierzchu lekko polewamy oliwą . Pomiędzy mięso wkładamy świeży czosnek pokrojony na połówki, wkładamy do piekarnika nagrzanego w 150 stopniach i pieczemy przez 1 godzinę , jeżeli mamy nie nagrzany piekarnik to czas pieczenia troszkę się wydłuży.

    W między czasie pieczenia zrobi się sos ,którym trzeba od czasu do czasu polać mięso oraz z 10 minut przed końcem pieczenia polewamy mięso odrobiną sosu sojowego.

    Upieczone ćwiartki podajemy na ciepło ja podałam z warzywami doprawionymi na patelni. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń