Do góry

Dania główne Przepis na:

cynamonowy kurczak - sam się robi :)

cynamonowy kurczak - sam się robi :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 249 Ocena: 1728

Dodano:

Odsłon: 586

Chrupiący z zewnątrz (ale bez skóry) i miękki w środku. 10 minut roboty, a potem kurczak sam się sobą zajmuje w piekarniku - można zdążyć jeszcze ogarnąć chatę jak mają wpaść goście :)

Składniki

  • udka z kurczaka (górki) - 12 szt (2szt/osobę)
  • Cebula biała - 1 duża sztuka
  • cynamon - 1 czubata łyżeczka, papryka słodka - 1/2 łyżeczki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Najpierw przyprawy i cebula póki ręce czyste :)

    Cynamon mieszam z papryką, nie używam soli, ale jeśli nie możesz bez niej żyć, możesz dorzucić szczyptę :)

    Cebulę obieram i kroję w pół-plasterki

  2. Kurczaka obdzieram ze skóry! Solidnie oczyszczam z tłuszczyku i jakiś tam jeszcze zbędnych pozostałości.
    Robię mu cynamonowy masaż :) to znaczy w naczyniu, w którym będzie się piekł, wsmarowuję przyprawy tak, żeby każdy kawałek miał ich mniej więcej tyle samo..

    Układam w naczyniu żaroodpornym, raz mięsko, raz cebulkę. Pozostałą cebulę wciskam jeszcze gdzie się da, a jak się nie da, rzucam na wierzch. Nie używam dodatkowego tłuszczu, bo wytopi się i kurczaka.

  3. Wstawiam do piekarnika, ustawiam czas i temperaturę i ...zapominam aż piekarnik mnie zawoła.
    12 udek o wadze 1,60 kg ułożonych w miarę luźno piekłam 1:15 w temperaturze 190 stopni góra - dół.


    Aneks:
    Jeśli udka są duże, ciaśniej ułożone, to piekę nawet półtorej godziny. Czasami w międzyczasie polewam wytapiającym się tłuszczem, ale rzadko, bo zwykle w tym czasie zajmuję się resztą obiadu, deserem, nakrywaniem stołu albo chowaniem rzeczy robiących bałagan:)
    Jeśli jest nas więcej obiadomowników i zasiadanie do stołu trwa chwilę dłużej albo jesli cś za mocno pachnie, zmniejszam temperaturę do 160-150 stopni i kurczak siedzi sobie aż przyjdzie na niego pora.

    Dla bardzo głodnych, szykuję blachę z frytkami i wstawiam ją na górną półkę w piekarniku. Przez ostatnie 20-25 minut pieką się razem z kurczakiem na termoobiegu - 160 stopni górna grzałka.

    Podaję z warzywami, np. z kiszonymi ogórami z cebulką ( https://smaker.pl/przepis-kiszone-ogory-z-cebulka,124603,domowapiwniczka.html )

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń