Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowiec

Cytrynowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6686

Dodano:

Odsłon: 24728

Smaczne ciasto na każdą okazję.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka. Na koniec powoli dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę (u mnie 25x36cm) wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-30minut w 160-170 stopniach.

  2. Masa cytrynowa: Cytryny myjemy, wyciskamy z nich sok. Uzupełniamy wodą do 2,5 szklanki. Przelewamy do rondelka i zagotowujemy z cukrami. W pół szklanki wody rozprowadzamy budynie, dodajemy żółtka, obie mąki i dokładnie mieszamy. Na gotującą się wodę cytrynową wlewamy masę z budyni i gotujemy budyń. Studzimy, a następnie ucieramy masło i stopniowo dodajemy zimny budyń. Masę wykładamy na biszkopt, na wierzchu układamy dobrze odsączone ananasy. Wstawiamy do lodówki.

  3. Masa śmietankowa: żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy i studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy przestudzoną żelatynę i dobrze miksujemy. Masę wykładamy na ananasy, na wierzchu układamy herbatniki. Chłodzimy. Gdy ciasto dobrze stężeje wierzch dekorujemy polewą czekoladową lub kakaową (u mnie gotowa polewa czekoladowa).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

patusia5 02 kwietnia 2011 Myślę, że również będzie bardzo smaczne. Proszę dać znać jak smakowało w wersji brzoskwiniowej. Na pewno kiedyś wypróbuje :) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tunka 02 kwietnia 2011 Czy można dać zamiast ananasów brzoskwinie ,czy będzie równie pyszne?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 03 marca 2011 Wbrew pozorom ciasto nie jest trudne w wykonaniu. Warto podjąć wyzwanie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bardolka 23 lutego 2011 Ja robiłam dawniej ten placek w wersji biszkopt - krem - biszkopt - ale tu zapowiada się równie fajnie, jak nie lepiej :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 23 lutego 2011 Już czuję orzeźwiający smak tego ciasta ! Do tego chcę pochwalić Ciebie za dokładny (czyli życzliwy dla czytającego ;)) opis przygotowania :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 22 lutego 2011 hmm, smacznie wygląda, zobacz tez mojego cytrynowca:), pozdrawiam 5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 22 lutego 2011 To ciasto na pewno u mnie zagości.W ulubionych.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agolinka2010 22 lutego 2011 Żebym to ja potrafiła takie cudeńka piec. Może kiedyś się nauczę;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń