Do góry

Dania główne Przepis na:

Czebureki- pierożki smażone w głębokim oleju z mięsnym farszem

Czebureki- pierożki smażone w głębokim oleju z mięsnym farszem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2193 Ocena: 12797

Dodano:

Odsłon: 8270

Czebureki czyli placki nadziewane farszem z mielonego mięsa to tradycyjna potrawa kuchni Tatarskiej. Czebureki podbiły serca i żołądki także innych nacji. W Polsce wykonywana przez starsze gospodynie podczas rodzinnych świąt na potrzeby domowników.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie


  1. Ciasto wyrobić tak jak na pierogi i do powstałej kruszonki wlać 5-6 łyżek wody, zagnieść ciasto i przenieść w chłodne miejsce.

    W międzyczasie ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce z cebulą, dodać do mięsa, wlać bulion, chrzan, musztardę, przyprawić do smaku, dobrze wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wykrawać dużą szklanką kółka. Nakładać farsz,

  2. zlepiać pierożki, ułożyć na wcześniej przygotowaną blaszkę, posmarować rozmąconym jajkiem.

  3. Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez 20 minut. Możemy również usmażyć pierożki na głębokim tłuszczu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń