Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe eklerki

Czekoladowe eklerki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18988

Dodano:

Odsłon: 4

Wypróbowany przepis na "Czekoladowe eklerki"

Składniki

  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 60 ml oleju
  • 3 jajka
  • szczypta soli. Krem: 1 szkl. mleka
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/4 szkl. śmietany kremówki
  • 1 laska wanilii. Polewa: 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 100 ml śmietany kremówki 30 proc
  • grube wiórki czekoladowe do dekoracji ciastek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do garnka wlej 150 ml wody, dodaj olej i sól, zagotuj. Wsyp mąkę i mieszaj energicznie, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Ostudź. Gdy będzie zimne, zmiksuj na gładką masę, dodając po jednym jajku.

  2. Ciasto przełóż do szprycy cukierniczej. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Szprycą wyciśnij 18 paseczków ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. Gdy eklerki się zezłocą, zmniejsz temp. do 180 st. i piecz jeszcze 20–30 min (sprawdź patyczkiem, czy ciasto się do niego nie klei).

  3. Eklerki wyjmij z piekarnika i jeszcze gorące przekrój a pół ostrym nożem. Ostudź.

  4. Wanilię rozetnij. W kilku łyżkach mleka rozpuść budyń. Resztę mleka, cukier i wanilię zagotuj. Wlej rozrobiony proszek i mieszaj, aż budyń zgęstnieje. Ostudź, usuń laskę wanilii. Śmietanę ubij, dodaj do budyniu, wymieszaj.

  5. Zrób polewę, podgrzewając śmietanę z połamaną czekoladą. Posmaruj nią wierzchy eklerków. Za pomocą szprycy nałóż krem na dolne połówki eklerków, przykryj wierzchami. Udekoruj wiórkami.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń