Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe na maślance nadziane duszonymi śliwkami i kremem budyniowym

Czekoladowe na maślance nadziane duszonymi śliwkami i kremem budyniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 806

Dodano:

Odsłon: 20500

Delikatne czekoladowe ciasto, w środku z śliwkami i delikatnym puszystym kremem- rozpływająca się pychotka :)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto czekoladowe wymieszać w misce. Gotową masę przelać do blaszki (24x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do tzw. suchego patyczka w temperaturze 160-170st.C przez 50-60min ( w zależności od piekarnika).

  2. Krem budyniowy: odlać 2/3 szklanki mleka, wsypać do tego budyń i mąkę - dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem kryształem i na tak gotujące się mleko wlać mieszankę mleczno-budyniową, cały czas mieszając. Trzymać na gazie aż masa znacznie zgęstnieje (cały czas mieszać, aby uniknąć przypalenia). DO letniego, prawie zimnego budyniu wrzucać po kawałku masła i miksować dokładnie do połączenia składników. W trakcie miksowania można dodać dodatkowo 3 łyżki cukru pudru (zależne od progu słodkości każdego ). Miksować dość długo, aby składniki się połączyły i powstał puszysty, aksamitny krem.

  3. Śliwki (najlepsze są takie niezbyt miękkie)wypestkować i pokroić na ćwiartki. Obsypać cukrem (ilość zależna od upodobań i słodkości śliwek). Tak przygotowane owoce wrzucić na rozgrzaną patelnię. Co jakiś czas mieszać. Dusić śliwki aż do momentu gdy troszkę zmiękną i powstanie na patelni dość dużo syropu. Powstały syrop przelać do szklanki (mnie wyszło prawie pół) i uzupełnić do pełna wodą (tak 3-5mm poniżej brzegu). Tak powstały płyn podgrzać by był bardzo gorący i rozpuścić w nim 2 łyżeczki żelatyny. Schłodzić do momentu aż powstanie gęsty syrop/żel.

  4. Składanie: Ostudzone ciasto czekoladowe przeciąć na dwa płaty. Na dolnym równomiernie ułożyć wystudzone śliwki z patelni i polać powstałym śliwkowym żelem (u mnie się to nie zsiadło całkowicie). Na to wyłożyć równomiernie krem budyniowy i przykryć drugą częścią czekoladowego ciasta. Włożyć ciacho do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. SMACZNEGO :-)

  5. Krem budyniowy jest bardzo puszysty, aksamitny i delikatny- jego stopień zastygnięcia zależy jak myślę od masła/margaryny tzn ich jakości. Dość mocny czekoladowy smak (ja dałam 5 łyżek ciemnego kakao) rewelacyjnie współgra z aksamitnym i delikatnym kremem i lekko momentami chrupiącymi śliwkami z ich kwaskowatym posmakiem- dla mnie rewelacja :-)

  6. Ciacho powstało na bazie: przepisów http://slodkie.blox.pl/tagi_b/1645/jogurtmaslankakefir.html , http://www.wielkiezarcie.com/recipe40860.html z moimi modyfikacjami oraz własnego pomysłu :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sereberko80 15 sierpnia 2011 moje kubki smakowe właśnie zwariowały :-D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Matematyczka 14 sierpnia 2011 fakt, jest trochę pracochłonne a właściwie czasochłonne, ale myślę że do przeżycia ;-) mnie się znudziły juz kruche i drożdżowe ze śliwkami stąd taka kombinacja wyszła :) dzięki za miłe słowa :) pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 14 sierpnia 2011 mmm, ładnie wygląda i smakujena pewno pysznie, lubię takie cudeńka :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

hanka78 14 sierpnia 2011 Moje smaki:-). Lubię takie słodko- kwaskowate ciasta:-). I do tego ciasto czekoladowe. Na pewno zrobię.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 13 sierpnia 2011 Dla mnie też rewelacja. Sezon śliwkowy się zaczął, więc ciasto mimo, iż pracochłonne, to do wypróbowania.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń