Do góry

Desery Przepis na:

Delicja Makowa

Delicja Makowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3090

Dodano:

Odsłon: 27056

Nie wiem ile to ciasto ma wspólnego z galaretkowymi ciastkami oblanymi czekoladą, które znają wszyscy. Jedno jest pewne - tak jak i one jest to delicja! Chrupiący biszkopt dzięki dodatkowi maku, do tego kwaskowata wkładka i lekki jak chmurka krem kawowy. Pycha!

Składniki

  • Biszkopt makowy:
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki cukru (10 dag)
  • 1/2 szklanki maki pszennej (70 g)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki sypkiego maku (u mnie 3, niemielonego)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • sok z 3 limonek (do nasączenia)
  • 230 g żurawiny w słoiczku (u mnie konfitura malinowa)
  • Masa kawowa:
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub 2 łyżki kawy zbożowej
  • 1 łyżka żelatyny
  • 6 łyżek likieru amaretto (opcjonalnie, dla dzieci pomijamy)
  • 25 dag serka mascarpone (w wersji light zastępujemy quarkiem 0%) 400 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru (lub więcej)
  • Polewa:
  • 130 ml śmietanki 30 %
  • 10 dag (tabliczka)gorzkiej czekolady
  • Dekoracja:
  • kilka podprażonych orzechów włoskich lub żurawina namoczona w amaretto
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę i stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy aż do jego rozpuszczenia. Dodajemy po jednym żółtku i ubijamy jeszcze kilka minut. Mąki przesiewamy przez sitko i dodajemy sypki mak - mieszamy. Dodajemy ekstrakt migdałowy. Formę o wymiarach 20 na 30 wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy biszkopt. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 22 minuty. Gdy biszkopt wystygnie zrywamy z niego papier i nasączamy sokiem z limonek (można zastąpić sokiem z cytryny), całość smarujemy żurawiną w słoiczku lub konfiturą malinową.

  2. Kawę zalewamy odrobiną gorącej wody po czym dodajemy żelatynę i podgrzewamy do jej rozpuszczenia. W wersji dla dorosłych dodajemy jeszcze amaretto. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę, dodajemy serek, miksujemy na jednolitą masę i dosładzamy cukrem (dodajemy więcej jeśli robimy wersję dla dzieci, amaretto jest słodkie samo w sobie). Powoli dodajemy rozpuszczoną żelatynę miksując na najniższych obrotach. Gotową masę natychmiast wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Odstawiamy ciasto do schłodzenia, w międzyczasie robimy polewę.

  3. Śmietankę i czekoladę rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Studzimy i polewamy gotowe ciasto.Zaraz po oblaniu ciasta dekorujemy je i wkładamy do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń