Do góry

Śniadania Przepis na:

Delikatne bułeczki mleczno-maślane

Delikatne bułeczki mleczno-maślane

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 1353

Dodano:

Odsłon: 4932

Takie bułeczki najczęściej kupujemy w dużych foliowych opakowaniach, jednak ich smak nigdy nie dorówna tym wykonanym w domu. Dlatego dzisiaj proponujemy przepis na delikatne domowe bułeczki mleczno-maślane. Nie zawierają one żadnych konserwantów, są łatwe w przygotowaniu i pięknie się prezentują. Bułeczki smakują pysznie zarówno same jak i z dodatkami.

Składniki

  • 500 gramów mąki pszennej (typ 480)
  • 200 ml wody
  • Jedno jajko
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • 25 gramów świeżych drożdży
  • Jedna łyżka soli
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. • Pokruszone drożdże mieszamy z wodą (200 ml) oraz łyżką cukru i odstawiamy aż zaczną się pienić
    • Do dużej miski dodajemy: mąkę, jedno jajko, pokruszone masło, mleko w proszku, sól, dwie łyżki cukru oraz rozrobione drożdże
    • Całość mieszamy a następnie zaczynamy wyrabiać ciasto przez kilka minut
    • Jeśli ciasto będzie za suche dodajemy niewielką ilość wody
    • Wyrobione ciasto powinno być gładkie, miękkie i elastyczne
    • Następnie ciasto przekładamy w ciepłe miejsce i pozwalamy mu wyrosnąć przez około 30 minut

  2. • Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje po około 50 gramów i formujemy z nich bułeczki które układamy na blacie pokrytym papierem
    • Pomiędzy kolejnymi porcjami zostawiamy przerwę około 1 cm tak aby podczas pieczenia boki się połączyły i powstało jak najmniej skórki
    • Przygotowanym porcją pozwalamy jeszcze wrosnąć przez około 30 minut
    • Tuż przed pieczeniem smarujemy wierzch bułeczek roztopionym masłem
    • Bułeczki pieczemy w piekarniku nastawionym na 205° bez termoobiegu przez około 15 minut
    • Bułki wyciągamy gdy zaczną nabierać brązowego koloru
    • Po wyjęciu z piekarnika bułki ponownie smarujemy roztopionym masłem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń