Do góry

Desery Przepis na:

Deser z serkiem mascarpone, bitą śmietaną i jagodami.

Deser z serkiem mascarpone, bitą śmietaną i jagodami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 102 Ocena: 895

Dodano:

Odsłon: 4759

Taki deser jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu . A jeśli podamy go w ozdobnych i wysokich szklankach będzie pięknie się prezentował. Słodycz kremu i bitej śmietanki została przełamana lekko kwaśnym musem z jagód kamczackich, a jeśli nie macie jagód można użyć borówek. Z przepisu wychodzą 4 takie porcje jak na zdjęciu. Polecam na podwieczorek. Zapraszam:)

Składniki

  • Krem:
  • 25 dag serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • Śmietanka:
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • Mus jagodowy:
  • 1 szklanka jagód kamczackich
  • cukier do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy aż będzie puszysta, następnie dodajemy serek mascarpone i cukier puder do smaku, dokładnie ubijamy.

  2. Śmietanka: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy aż będzie puszysta, dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy.

  3. Mus: Jagody płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy je z cukrem do smaku na mus.

  4. Podanie: Do szklanek lub pucharków nakładamy na przemian krem i mus jagodowy. Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie wyciekamy ją na deser i dekorujemy musem.

  5. Podajemy od razu po przygotowaniu lub schłodzone z lodówki. Smacznego życzę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń