Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam drożdżowe wypieki. Przyznam się szczerze, że jeszcze się nie zdarzyło żeby ciasto drożdżowe się mi nie udało. Ta drożdżówka wyszła mi pyszna i taka domowa, taka najlepsza. Przygotowana na maśle i na mleku jest idealna. Bardzo polecam. Zapraszam :)
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 39
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 561
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5513
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 39
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 561
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5513
Składniki
Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i ewentualnie dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Następnie ciasto dzielimy na trzy równe części, do jednej wgniatamy mak, do drugiej kakao, a trzecią pozostawiamy jasną. Ciasta przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Formowanie: Po tym czasie na stolnicy lekko posypanej mąką z ciast toczymy długie wałki i zaplatamy w warkocz. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na około 15 minut do podrośnięcia.
Pieczenie: Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do zrumienienia.
Chałka jest gotowa do podania. Smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.