Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Domowe ravioli w winnym sosie"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 205
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 205
Składniki
czas ok. 50 min; porcja – 390 kcal, cena 3,20 zł
Z mąki, oliwy, całych jajek i szczypty soli zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią i odłóż na około 30 min do lodówki. W tym czasie ricottę pokrusz do miski. Dodaj pokrojone bardzo drobno kawałki wędzonego łososia. Koperek opłucz, osusz, oderwij piórka. Posiekaj i wymieszaj ze składnikami nadzienia. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Szklaneczką lub kieliszkiem wycinaj krążki. Na połowie rozłóż małe porcje farszu. Przykryj pozostałymi krążkami ciasta. Zlep starannie brzegi (możesz zrobić dekoracyjne falbanki lub wzorki widelcem). Wrzucaj partiami na osolony wrzątek i gotuj 4-5 minut.
Obraną i posiekaną cebulę zeszklij na maśle. Mieszając, wlewaj wino i bulion. Chwilę gotuj, aż sos się zredukuje. Dodaj kilka ziarenek czerwonego pieprzu, sól i zioła do smaku. Polej ravioli.
<strong>Wino do sosów</strong>
Jeśli chcesz, aby sos miał delikatny posmak bez wyraźnie wyczuwalnej nuty alkoholu, wlej wino na początku. Jeśli w sosie są warzywa, alkohol dodaj pod koniec gotowania. Dzięki temu jarzyny lepiej się dogotują.Źródło: Świat kobiety