Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz w sosie koperkowo-cytrynowym

Przepis dnia 2011-08-01
Dorsz w sosie koperkowo-cytrynowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1654

Dodano:

Odsłon: 43683

Delikanta rybka z aksamitnym sosem.

Składniki

  • filety z dorsza grenlandzkiego (może być każda inna ryba), 4 - 6 sztuk
  • łyżka masła
  • łyżka mąki przennej
  • szklanka mleka
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • pęczek koperku
  • skórka otarta z małej cytryny
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rybę umyć, osuszyć, oprószyć solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Usmażyć na złoto (ja smażyłam na patelni grilowej ale można rybę również ugotować na parze).

  2. W rondelku roztopić masło, wsypać czubatą łyżkę mąki, mieszająć podsmażyć na złoty kolor. Wlać mleko i bulion, zagotować. Pamiętajmy o ciągłym mieszaniu sosu, żeby z mąki nie porobiły się "kluchy". Dodać drobno posiekany koperek, skórkę i sok z cytryny. Gotować jeszcze z minutkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  3. Na talerz nałożyć dwie łyżki sosu, ułożyć rybę. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kinia13 21 marca 2012 R E W E L A C J A !!!!!! naprawdę polecam, sama pychota :)

42 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolerancja 26 lipca 2011 Twoja rybka wyglada przepysznie - ja bardzo lubię takie smaki i dlatego ten przepis ląduje w ulubionych dziękuję i pozdrawiam

41 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 24 lipca 2011 jejku jak ja lubię rybki, a tu kolejny wart uwagi przepis:)

42 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń