Do góry

Przekąski Przepis na:

Dramstiki w pikantnej glazurze

Dramstiki w pikantnej glazurze

Autor: madziak

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1633

Dodano: 14.02.2011

Odsłon: 33977

Pyszne, soczyste i mocno pikantne.....

Składniki

  • dramstiki (udka z kurczaka), 8-10 sztuk
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • 2-3 łyżki płynnego miodu
  • łyżeczka chilli
  • łyżeczka papryki ostrej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka koncentratu pomidorowego
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dramstiki umyć, osuszyć. Lekko posolić. Odstawić.

  2. Sos sojowy, ocet winny, miód i przecier wraz z podanymi przyprawami wymieszać w miseczce. Dodać zmiażdżone ząbki czosnku.

  3. Dramstiki wrzucić do glazury, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

  4. Dramstiki wyjąć z marynaty, ułożyć w żaroodpornym naczyniu lub woreczku do pieczenia.

  5. Piec około 1h15 minut w temperaturze 180. Od czasu do czasu przewrócić mięso w naczyniu lub w woreczku. Podawać z ziemniaczanym puree lub ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

scarlet250 28 lutego 2012 Rewelacja!!!!Robilam na obiad maz zadowolony:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kocie 26 sierpnia 2011 Mnie też się jakoś przykro zrobiło, kiedy zrozumiałem, że dramstiki do udka z kurczaka. Czyli to po prostu udka z kurczaka w pikantnej glazurze. Fajny przepis. Pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

puma86 26 lipca 2011 Wygląda bardzo smakowicie :)) a mam pytanko, może ktoś się orientuje, czy takie udka wyjęte z marynaty można by upiec na grillu i ile wtedy wypadało by je piec ? Pozdrawiam cieplutko ;))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolada51 26 lipca 2011 Nie wszystkie Twoje propozycje kulinarne są dla mnie do przyjęcia (de gustibus non est disputandum), ale muszę przyznać, że wszystkie są niebanalne i wyczuwa się w nich nutę zapalczywego poszukiwania... Myślę, że masz szansę być kiedyś bardzo dobrą w tej dziedzinie, bo nie tylko jesteś sumienną (rzetelne przepisy), ale pichcisz z zamiłowaniem... "Dobry kucharz musi lubieć zjeść"... Pozdrawiam i życzę powodzenia...

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

camellia 05 maja 2011 pieknie i smakowicie wyglada,nazwa tez jest zachecajaca...swietny pomysl,pozdrawiam serdecznie!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

TAGA 14 marca 2011 CO Z TEGO ZE PIEKNIE WYGLADA, JAK NIE WIEM CZY TO KURA, INDYK A MOZE KROLIK CZY JESZCZE COS INNEGO? MOZE BY GO NAZWAC PO POLSKU???? MYSLE ZE BEDZIE SMAKOWAL TAK SAMO

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 19 lutego 2011 Kadorka cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kadorka 19 lutego 2011 są świetne:) gdy mieszałam składniki glazury, bałam się co to z tego wyjdzie, ale wyszły idealnie! pomysł na 10:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 16 lutego 2011 Nie wiem co ma godność i osobowość do nazwy potrawy ? Dodając przepisy, chcę podzielić się własnymi pomysłami z innym, może ktoś skorzysta i nie chodzi tu o żaden "lans". No ale cóż, może się nie znam :D
Czekam zatem na Wasze wspaniałe potrawy kuchni polskiej oczywiście z wdzięcznie brzmiącą polską nazwą. Chętnie skomentuję.....Pozdrawiam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń